Login:
Heslo:
 
Reklama: Wifi Analyzer Užitečná aplikace pro Androida
Vytvořte si webové stránky

Návštěvnost

Oblíbené odkazy:

Cyklostezka Bečva 

Společnost pro zvířata

Help for English

Base Camp Přerov

Hedvábná stezka

KALiMERA 

 
Navigace: MILUJEME KOLOBĚŽKY > Články > Zdravý životní styl, 1 část. Stravování

Zdravý životní styl, 1 část. Stravování

Každý z nás si přeje být zdravý. Podívejme se na tři základní hodnoty, které nám dopomohou k našemu cíli, tělesnému a duševnímu zdraví. Mohu říci, že tyto tři základní hodnoty jsou konzumace pro tělo nejvýhodnějších potravin, tělesná aktivita a duševní vyrovnanost. V této první část se budu věnovat prvnímu tématu, zdravé výživě.
Tyto články jsou založeny na mé osobní zkušenosti a pozorování a vyjadřují pouze můj osobní názor.
 
 
Anatomie lidského těla
 
Abychom se dopátrali k tomu, jaké potraviny jsou pro člověka nejzdravější, pojďme nejdříve prozkoumat stavbu lidského těla. Lidské střevo je dlouhé a vrásčité, podobné střevu býložravců. Masožravci mají krátké a hladké střevo, aby masitá potrava rychle prošla tělem a nedocházelo k ukládání masa v záhybech střeva, následnému hnití a produkci jedovatých plynů. Lidské trávicí ústrojí ovšem také není stejné jako ústrojí býložravců. Lidé a primáti jsou uzpůsobeni ke trávení ovoce, zeleniny, semen a bobulí, tedy ke konzumaci plodů a to v jejich původní syrové formě. Plody nám dokáží poskytnout všechny látky pro život včetně tolik potřebné vlákniny – čističi střev. Tepelnou úpravou dochází k zničení potraviny a při konzumaci se v těle startuje obraný lymfatický systém. Počet leukocytů stoupne více než trojnásobně. Tak tělo reaguje vždy, když do těla vnikne baktérie, infekce či v těle vznikne zánět. Naopak konzumaci syrové potravy lymfatický systém akceptuje jako přirozenou věc a nedochází k žádné reakci. Po vařeném obědě se cítíme unaveně a ospale, ale po syrovém ovoci nebo zelenině je člověk svěží a plný energie. 
 
 
Acidobázická rovnováha
 
Ovoce a zelenina obsahuje vitamíny, minerální látky, organické kyseliny, termolabilní látky jako enzymy, auxóny, auxíny, gamony, termony i fytoncidy hubící bakterie. Dále cukry, tuky, bílkoviny, různé soli, stopové prvky a vlákninu. Ovoce, zelenina a naklíčená semena svým vysokým obsahem enzymů a dalších látek léčí nemoci srdce, cév, žaludku, střev, cukrovku, řídnutí kostí, otylost, kožní nemoci včetně vypadávání vlasů a v počáteční fázi i rakovinu.
Nastolují a udržují acidobázickou (kyselino-zásaditou) rovnováhu v těle. Ta je velmi důležitá pro funkci všech orgánů. Krev musí mít 7,32 – 7,42 pH, tedy je malinko zásaditá. Tělo má několik mechanismů, jak neutralitu dosahovat. Pokud se sami dlouhodobě překyselujeme nezdravými potravinami, tělo není schopno samo odbourávat kyseliny a dochází k nemocem. Dna, ledvinové a žlučové kameny, svalové a kloubové revma, to jsou následky. Dále dochází k vyčerpání zásob vápníku, hořčíku, draslíku a sodíku, které organismus používá k neutralizaci kyselin a doplácí na to zuby, kosti, tepny a žíly. Organismus je náchylný k nemocem a banální onemocnění přechází v těžké zdravotní problémy.
Proto je nejlepší konzumovat potraviny v poměru 80% zásaditých a 20% kyselých. Neřídíme se podle chuti potravin, ale podle reakce působení potraviny na organismus po metabolizování potraviny. Např. citrón je na chuť kyselý, ale po metabolizování je silně zásaditý. Doporučuji si sehnat tabulku kyselostí potravin, orientační tabulka je ke stažení na konci článku. Med a olej považujeme za neutrální. Lépe je také nekombinovat ovoce a zeleninu do jednoho jídla a dát si odstup mezi jednotlivými jídly min. 3-4 hod. Zde také platí jez do polosyta, protože i přemíra kvalitních potravin zbytečně přetěžuje organismus.
Na acidobázickou rovnováhu působí rovněž emoce a duševní stav člověka. Odpočinek, spánek, cvičení a pohyb na čerstvém vzduchu, radost, láska k lidem a přírodě, koníčky to vše působí na tělo zásadotvorně a strach, nenávist, podmiňovaná láska, zloba, sobectví apod. působí kyselinotvorně.
 
 
 
Potraviny, kterých by jsme se měli vyvarovat:
 
  1. Tepelně zpracované potraviny. Takovým způsobem upravené potraviny jsou mrtvé potraviny, bez jakéhokoli přínosu pro tělo. Vláknina je tepelnou úpravou zničená stejně jako vitamíny. Pro tělo prospěšné látky jsou přeměněny v těžko stravitelnou potravinu. Existují výjimky viz. níže.
  2. Výrobky z masa včetně vajíček. Maso je obtížně stravitelné a tepelně zpracované smažením, pečením, uzením vysoce kancerogenní. Je jednou z příčin zácpy a rakoviny tlustého střeva.
  3. Výrobky z mouky. Mouka obsahuje bílkovinu lepek, která vážně narušuje činnost trávicí soustavy a také jater. Osobně nekonzumuji ani naklíčené obilí. Mouku lze nahradit konzumací jáhly, celozrnné rýže či bezlepkové pohanky.
  4. Výrobky z kravského mléka. Mléko obsahuje bílkovinu kasein, která zanáší povrch střev a tím je umrtvuje. Přes tento povlak střevo velmi špatně získává živiny z potravin. Dále mléko obsahuje mnoho tuku, omega 6 mastných kyselin, které škodí krevnímu oběhu.
  5. Jakýkoli rafinovaný cukr. Je to nebezpečná droga a tělo zpracovává jednu kostku cukru tři dny. Pokud sladit, tak medem. Med si ale musíme sehnat od včelaře, protože v obchodě je med tepelně zpracovaný.
  6. Sůl. Ta se postupně usazuje v organismu, především v játrech a ledvinách a časem dochází k jejich selhání. Je to časovaná bomba. Pokud solit, tak málo a použijte himalájskou sůl, která pochází z prehistorického moře a obsahuje 98 druhů minerálů.
 
 
Radiace potravin
 
Další zajímavý pohled na potraviny je ze stránky jejich radiace. Radiace představuje životní energii nebo chcete-li vitalitu (neplést si se škodlivou radioaktivitou). Radiaci produkuje každý živý organismus. Je to kmitání v určité části spektra a měří se spektroskopem. Zdravý člověk vykazuje radiaci  620 – 700 nm. Léčitelé a lidé na vysokém stupni duševního vývoje mají 900 i více nm. Principem je tedy konzumovat takové potraviny, které mají minimálně radiaci člověka nebo vyšší. Radiaci mají také původci nemocí, viry a baktérie 310 – 600 nm. Rakovina má radiaci 487nm.
 
Potraviny s radiací vyšší než 650 nm jsou např. čerstvá a zralá ovoce a zelenina, naklíčená semena, do měsíce starý med, čerstvě nadojené mléko, syrové maso z právě zabitého zvířete, čerstvě připravený bylinkový čaj, rozkousané sušené ovoce, za studena lisovaný olivový olej. Velkou radiaci má uskladněné obilí, které je doslova energetickým zářičem a starším potravinám, např. uskladněnému jablku po vložení do obilí vrátí jeho původní radiaci.
Potraviny s radiací 300 - 650 nm jsou např. den stará zelenina, přezrálé ovoce, dlouho skladované ořechy, mléko po 12 hodinách po nadojení, luštěniny, dva dny staré vejce.
Potraviny s radiací 100 – 300 nm jsou fermentované sýry, káva, čaj čokoláda, stará zelenina, ohřívané potraviny, konzumní mléko.
Potraviny s nulovou radiací tzv. mrtvé potraviny jsou konzervy, alkohol, rafinovaný cukr, bílá mouka, margaríny, konzumní pečivo, 24 hodin staré syrové maso.
 
Radiaci potravin ničí tepelná úprava. Výjimkou jsou brambory pečené ve slupce bez oleje nebo vařené ve slupce v páře, luštěniny, sušené ovoce a byliny. Těmto potravinám tepelná úprava radiaci opět vrací.
Radiaci také snižuje dlouhodobý pobyt v geopatogenních zónách, stres, strach a nespokojenost, dlouhodobý pobyt mezi nemocnými, děti by neměly spát se starými lidmi apod.
Vysokou radiaci si tedy můžeme udržet konzumací vhodných potravin, správným dýcháním a sportováním v přírodě, duševním rozvojem.
 
 
Voda
 
 Bez vody není život. Já bych dodal, bez živé vody není život, ale kde tu živou vodu v dnešní době brát?
Všem je známo, že člověk potřebuje pro dobrou funkci denně pít čistou vodu, tedy ne limonády nebo nedej bože kávu, černý čaj či dokonce alkohol. Nejlepší je vypít hned ráno 1,5 litru vody, jelikož tělo má po noci deficit vody. V průběhu dne, do tří hodin odpoledne další 1,5 litru a večer ještě 1 litr. Dále se do těla dostává voda z potravin – ovoce a zeleniny. Mimo to je velice vhodné popíjet doma udělané šťávy z ovoce a zeleniny. Některé šťávy zdraví vyloženě prospívají a jsou schopné léčit nemoci. Jsou to především šťávy z mrkve, celeru a okurky v kombinaci s dalšími šťávami. Pozor, šťávy rozhodně nenahrazují konzumaci ovoce a zeleniny, jsou pouze doplňkem stravy. Půl hodiny před a po jídle bychom neměli pít, protože se tím ředí trávicí šťávy. Zdálo by se, že čím více vody vypijeme, tím lépe, ale to také není pravda, protože potom dochází k přetěžování ledvin.
Jakou vodu tedy konzumovat? Vezmeme si příklad z přírody, toho nejdokonalejšího systému, který existuje. Voda se vypaří, z mraků spadne zpět na zemi, kde steče do hloubky a jak prochází zemí je čištěna a “dobíjena“ pozitivní energií. Z pramene potom teče čistá voda s radiací 800 a více nm.
A jaká voda teče z vodovodního kohoutku? Je to povrchová voda, již několikrát použitá. Voda je výborný energetický čistič a tak spolu s odpadní vodou odchází i všechny negativní energie, energie strachu, nenávisti, lží, zloby, pýchy apod. Taková voda projde čističkou a vrací se nám zpět s nečistotami plus s přidanými chemikáliemi. Tato voda má radiaci nula a po vypití tělo musí vodu “dobít“ svojí vlastní energií, která mu potom bude chybět. A jelikož je hmotnost našeho těla tvořeno ze 65 %  vodou, energetická ztráta bude velká. Zde argument, že je vyčištěná dle  normy ČSN 75 7111 neobstojí, jelikož již samotná norma není vytvořena správně. Také bychom neměli ve velkém množství konzumovat vodu převařenou, jelikož taková voda se v přírodě nevyskytuje a převařením se znehodnocuje jako všechny potraviny.
Kde tedy brát živou vodu? Z čistého pramene a z ovoce a zeleniny. Pokud jsme nuceni konzumovat vodu z vodovodního řádu, tak si pořídíme reverzní osmózu na čištění vody nebo konvici s filtrem. Sám toto řešení používávám a energii vodě dodávám pomocí Reiky. Vodu piji s citrónovou šťávou.
 
 
Jídelníček
 
Vhodné je jíst třikrát nebo dvakrát denně a nepřejídat se. Večeře může být větší, protože je tělo potom v klidu a může se věnovat trávení. Osobně jsem se naučil jíst na snídani a oběd ovoce a na večeři zeleninu. Přes víkend jím dvakrát denně, spojím snídani a oběd dohromady a kromě ovoce jím pohanku s kokosem, paraořechy, mandlemi, pomletými lněnými semínky a medem.
Na večeři konzumuji zeleninový salát udělaný z postrouhané mrkve, celeru, syrového bramboru, zelí, lžíci až dvě naklíčené čočky, česneku, olivového oleje a dalších druhů zeleniny. Mrkev bychom měli konzumovat velmi často, protože je jedna z nejlepších potravin, především s výborným účinkem na tlusté střevo. K zeleninovému salátu jím dva vařené brambory uvařené v páře a ve slupce a udělám z nich kaši s jarní cibulkou, česnekem, olivovým olejem, zázvorem, a malou lžičkou mořských řas. Brambory sem tam prostřídám s celozrnnou rýží. Horké koření jako je např. zázvor a skořice je důležité pro funkci slinivky a mořské řasy mají velký obsah jódu. Kdo je milovníkem pálivých papriček má výhodu. Kombinací ovocných a zeleninových salátů je nepřeberné množství a záleží na každém, co mu chutná. Sója není vhodná ke konzumaci, ikdyž se to dříve ve vegetariánské stravě prosazovalo.
Jídelníček ještě doplňuji o tablety vitanímu C, zinku a hořčíku ve větším množství. Těmito látkami se nejde předávkovat a jsou velmi potřebné pro organismus. Kdo trpí na svalové křeče, především v letním období, těm pomůže doplňování draslíku. Buď ve formě šťávy ze syrových brambor nebo tabletami.
 
 
Na závěr pár tipů
 
Pokud se rozhodnete změnit jídelníček a žít zdravě počítejte s fází detoxikace organismu. Tato fáze trvá půl až jeden rok. U mě to bylo tři čtvrtě roku. V této době začne tělo vylučovat usazené škodlivé látky z těla. Budou se tvořit uhry a záněty ve větším množství a na čas se kůže zbarví do žluta. To je normální, tímto způsobem se tělo zbavuje kyselých látek. Dalším způsob je stolicí. Proto je velmi žádoucí podpořit detoxikační proces vyčištěním trávicího ústrojí a dále jater a ledvin.
Zpočátku jde váha rychle dolů, ale postupem času se kila znovu naberou a člověk se dostane na svoji přirozenou hmotnost. To trvá asi rok a půl.
Neuždibujte každý den nezdravé potraviny, to nevede k ničemu. Kdybyste to nemohli vydržet, raději naráz zkonzumujte všechno možné, pak vám bude špatně a budete mít zase klid.
Někteří lidé mají problém přestat pít kávu. Věřte, že po 14 dní vám už ani nepřijde na kávu pomyšlení a kdo má nízký tlak, tak ten se upraví sám. Také u dalších chorob jako je zácpa a problémy se střevy, záněty kloubů a dna jsou výsledky vidět opravdu ve dnech. Další či těžší nemoci se budou upravovat postupně. Myslete na to, že celý život zaplňujete tělo jedy a tak chudák nemůže být zdravé za měsíc.
Stav kyselosti těla se může sledovat pomocí lakmusových papírků namočených do moče. Kyselost těla se mění během dne, takže nestačí jedno měření.
Kdo je nemocný, neměl by vůbec konzumovat alkohol. Pokud si už musíte nějaký ten alkohol dát, nepijte lihoviny. Dejte si třeba plzeňské pivo, protože je zásadité a nebo sklenku kvalitního vína.
 

Čočku dáme naklíčit do třech nádob. V první nádobě bude hodně vody a čočka bude celá ponořená. V dalších dvou bude čočka posupně klíčit. Klíčení tedy trvá tři dni a vždy v jedné nádobě máme připravenou čočku pro konzumaci. Nádoba pro klíčení má dvojité dno a v horním dnu jsou dírky aby mohla voda prosakovat k čočce. Jak je na fotce vidět použil jsem kelímky od salátů, dal jsem dva do sebe a do dna vrchního jsem vyvrtal dírky.
 
 
 
-PV-
 
 
 
Zdroje:
 
Karel a Drahomíra Červení: Vegetariánská kuchařka, 1991 Bratislava, ISBN 80-7094-256-8
Norman Walker: Zeleninové šťávy
Norman Walker: Zdraví a salát
Norman Walker: Zářící zdraví
Norman Walker: Tlusté střevo bez zácpy
Norman Walker: Omládněte
J. Zajíček: Zdraví A-Z, www.zdravi-az.cz

Soubory ke stažení

OznačeníVelikostDatum
Tabulka kyselosti potravin.pdf132,6 kB09.07.2011 07:08
 
© kolobka.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma